almonds-768699_1280

    Czy amigdalina to naturalny lek na raka?

    Amigdalina jest przez większość osób bardziej znana jako witamina B17, dodatkowo jest to witamina, która osiągnęła naprawdę bardzo wiele ze względu to, iż zasłynęła ona swoim niekonwencjonalnym zastosowaniem, ponieważ bardzo wiele osób uważa, iż jest ona w stanie pomóc w walce z nowotworami. Środowisko lekarzy jest w tym temacie bardzo podzielone, ponieważ można znaleźć z jednej strony sceptyków, zaś z drugiej strony zwolenników tejże metody, którzy decydują się na przywołanie bardzo różnych argumentów, dzięki którym byliby w stanie dowieść swoich racji. Czy prawdą jest, że używanie jej jest w stanie być efektywne? Jak tego typu substancja jest w stanie wpłynąć na organizm człowieka?

    Co to jest amigdalina?

    Amigdalina jest związkiem chemicznym, który może zostać odnaleziony w mnóstwie różnorakich roślin. Jest ona składnikiem pestek migdałowca i to właśnie stąd się wzięła jej nazwa, lecz znajduje się też w pigwach, morelach, śliwkach, brzoskwiniach czy też wiśniach. Substancja tego typu cechuje się gorzkawym smakiem oraz specyficznym zapachem. Co ciekawe można ją również odnaleźć w warzywach strączkowych, nasionach lnu oraz sezamu, ziarnach pszenicy, jęczmienia czy owsa.

    Początek XX wieku był momentem, w którym ludzie po raz pierwszy usłyszeli, iż ta substancja jest w stanie być efektywna podczas zwalczania raka, lecz na samym początku uznawano ją za substancję, które jest za bardzo toksyczna, więc człowiek nie mógł z niej korzystać. Kiedy stworzony został na jej podstawie związek nazywający się Laetrile to sytuacja miała podobno się poprawić. Niestety jak się okazało nie wyszło tak jak zamierzano, a to z tego względu, ze zbyt duża ilość szkodliwego dla zdrowia człowieka cyjanowodoru doprowadziła, iż tego typu specyfik musiał zostać wyrzucony poprzez działanie Agencji Żywności i Leków, która stwierdziła, iż nie ma odpowiednich dowodów, które byłyby w stanie przemawiać za skutecznością tego produktu. W dzisiejszych czasach amigdalinę można dostać tylko i wyłącznie pod postacią gorzkich migdałów, albo jąder moreli i może ona zostać zakupiona w niektórych sklepach z ziołami.

    Jak działa amigdalina?

    W momencie, gdy amigdalina trafi do organizmu ludzkiego, enzymy zaczną przeprowadzić powolny jej rozkład, zaś sam związek ulegnie rozpadowi na cyjanowodór, glukozę oraz aldehyd benzoesowy. Wielu specjalistów bardzo źle wypowiada się na temat amigdaliny właśnie ze względu na cyjanowodór, która to w sytuacji zbyt dużego spożycia jest w stanie być naprawdę niekorzystna dla człowieka. Jak się okazuje istnieje możliwość, iż będzie skutkować zatruciem, szczególnie kiedy chory zacznie zażywać w tym samym momencie witaminę C. Jak się okazało istnieje również śmiertelny przypadek. Osoba umarłą na wskutek zmieszania tych dwóch wyżej wymienionych substancji.

    Po przeciwnej stronie barykady stoją zaś te osoby, które są zdania, iż amigdalina może zostać świetnie wykorzystana podczas terapii nowotworowej. Zdania tych osób są takie, iż nie może dojść do zatrucia, ponieważ cyjanowodór oddziałuje tylko i wyłącznie na komórki nowotworowe, jeśli zaś chodzi o zdrowe komórki to one są ochraniane poprzez enzym, nazywający się rodanazą. Ludzie, którzy są skłonni uwierzyć w tę wersję, w dużej części twierdzą, iż dzięki stosowaniu witaminy B17 można poradzić sobie z uciążliwym bólem, który ma miejsce podczas nowotworów, a funkcję znieczulającą ma mieć tutaj aldehyd benzoesowy. Osoby, które ufają medycynie naturalnej są zdania, iż amigdalina była wykorzystywana przez tysiące lat, gdy to właśnie wykorzystywano wodę migdałową do tego, aby poradzić sobie z nowotworami skóry.

    Co na temat amigdaliny mówią badania?

    Naukowcy po dziś dzień nie są w stanie jednoznacznie stwierdzić jakie są dobroczynne skutki spożywania witaminy B17 w przypadku osobach onkologicznych. Badania kliniczne nie dały potwierdzenia w tym, aby amigdalina mogła mieć jakikolwiek wpływ na to jakiego rozmiaru jest guz, ile pacjentowi zostało czasu życia, a nawet czy może mu poprawić nastrój. Sama substancja oraz jej pochodne nie są w stanie zostać odpowiednio wchłonięte przez organizm człowieka, dlatego też możliwość, iż w postaci, która jest niezmieniona, substancja dotrze do komórek nowotworowych jest naprawdę nikła.

    Wiele badań dotyczących właściwości witaminy B17 zostały podjęte przez wysokiej klasy badaczy. Żaden nie był w stanie udowodnić tego czy dana substancja naprawdę cechuje się tak zdrowym działaniem. Warto jednak zauważyć, że mimo wszystko chorzy i tak bardzo często decydują się na tego typu medycynę alternatywą. Dodatkowo sam fakt, iż substancja nazywana jest witaminą, co jest niezgodne z faktycznym stanem, doprowadza do tego, iż bardzo wiele osób ufa jej, iż jest naprawdę zdrowa, dlatego też nic dziwnego, iż widza oni w niej możliwość powrotu do zdrowia.

    W dzisiejszych czasach niezwykle dużo osób interesuje się alternatywnymi sposobami leczenia, jednak nie ma czemu się dziwić. Osoby, które borykają się z takimi strasznymi chorobami są w stanie naprawdę zrobić bardzo wiele, aby móc cieszyć się swoim życiem na nowo.

    Co warto wiedzieć o śwince?

    Czy hipotermia to poważny problem?

    Napisz komentarz